Citronmoussetårta

Serverar: 8 portioner

Denna härliga tårta går bra att förbereda dagen innan den ska serveras. Den är fantastisk frisk och passar bra efter söndagsmiddagen. Servera gärna färska bär till.

Ingredienser

  • Botten
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • Citronmousse
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker , gärna med citronsmak
  • 2 dl vispgrädde
  • Rivet skal och saft av två citroner
  • 1 dl kesella
  • Garnering
  • Ca 200 g bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela mandelmassan i mindre bitar och lägg i en mixer med kniven isatt. Tillsätt äggen. Kör tills det blandats väl.
    2. Smörj en springform, ca 24 cm i diameter och häll sedan i mandelsmeten. Grädda bottnen ca 20 minuter och låt den därefter svalna helt.
    3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med florsocker tills det blir riktigt pösigt.
    4. Vispa grädden. Häll äggvitorna i en ren och fettfri skål och vispa till ett fast skum.
    5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Häll citronsaft i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Värm på svag värme tills de smält. Låt svalna.
    6. Blanda ner gelatinet i äggulesmeten medan du rör runt så att det blandas väl. Rör sedan ner kesella, den vispade grädden och nästan allt citronskal. Till sist ska äggvitevispet vändas ner i smeten.
    7. Häll smeten i formen och ställ den kallt tills tårtan stelnat, ca 3 timmar. Dekorera med det sista av citronskalet.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    liselottsalomonsson1 11 september 2012

    Fantastiskt god !

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben