Denna härliga tårta går bra att förbereda dagen innan den ska serveras. Den är fantastisk frisk och passar bra efter söndagsmiddagen. Servera gärna färska bär till.
Ingredienser
Botten
300 g mandelmassa
3 ägg
Citronmousse
4 gelatinblad
2 ägg
2 dl florsocker , gärna med citronsmak
2 dl vispgrädde
Rivet skal och saft av två citroner
1 dl kesella
Garnering
Ca 200 g bär
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Dela mandelmassan i mindre bitar och lägg i en mixer med kniven isatt. Tillsätt äggen. Kör tills det blandats väl.
Smörj en springform, ca 24 cm i diameter och häll sedan i mandelsmeten. Grädda bottnen ca 20 minuter och låt den därefter svalna helt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med florsocker tills det blir riktigt pösigt.
Vispa grädden. Häll äggvitorna i en ren och fettfri skål och vispa till ett fast skum.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Häll citronsaft i en kastrull och lägg i gelatinbladen. Värm på svag värme tills de smält. Låt svalna.
Blanda ner gelatinet i äggulesmeten medan du rör runt så att det blandas väl. Rör sedan ner kesella, den vispade grädden och nästan allt citronskal. Till sist ska äggvitevispet vändas ner i smeten.
Häll smeten i formen och ställ den kallt tills tårtan stelnat, ca 3 timmar. Dekorera med det sista av citronskalet.
Fantastiskt god !