Citronmoussetårta med passionsfruktsgelé

Serverar: 8-10 portioner

En god tårta med en nötbotten av hasselnötter och pinjenötter som toppas med en sötsyrlig citronmousse och har en topping av de söta passionsfruktskärnorna.

Ingredienser

  • Nötbotten
  • 4 äggvitor
  • 100 g hasselnötter
  • 50 g pinjenötter
  • 4 msk socker
  • Citronmousse
  • 5 äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • Skalet av 3 citroner
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk hushållsarom, citron
  • 150 g vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • Passionsfruktsgelé
  • 2 gelatinblad
  • 2 passionsfrukter
  • 2 msk florsocker
  • 3/4 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Rita på bakplåtspapper av botten på en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Klipp ut och lägg i formen.
    2. Botten: Vispa äggvitorna hårt. Hacka nötterna fint i en mixer, blanda socker och nötter. Vänd ned nötblandningen i äggvitorna.
    3. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna i formen.
    4. Mousse: Vispa äggvitorna till hårt skum. Spara 2 msk grädde att smälta gelatinet i, vispa resten av grädden hårt.
    5. Skölj citronerna i ljummet vatten och riv skalet fint. Blanda ner citronskal, florsocker och citronarom i grädden.
    6. Smält chokladen och vänd ner i grädden.
    7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, krama ur bladen och smält i 2 msk vispgrädde i en kastrull. Blanda gelatinröran i vispgrädden i en fin stråle.
    8. Vänd ner äggvitorna i grädden.
    9. Lägg nötbotten på en tallrik och sätt på kakformskanten.
    10. Häll på moussen och jämna till toppen. Låt stelna i kyl minst 3 timmar.
    11. Gelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela passionsfrukterna, koka upp fruktköttet i en kastrull med florsocker och vatten. Dra i från värmen.
    12. Krama ur gelatinbladen, rör ner i passionsfrukten. Låt svalna lite, häll sedan gelén över moussen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben