Citronmoussetårta med jordgubbar

Serverar: 1 portioner

Fluffig och len är den här ljuvliga moussetårtan med cheesecakebotten. Förvara den svalt till servering, annars kan den smälta ihop en aning.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g digestivekex
  • 50 g socker
  • 50 g smör
  • Citronmousse
  • 4 gelatinblad
  • 3 ägg
  • 1½ dl florsocker
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 små citroner
  • 1 dl kesella
  • Garnering
  • Färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna i en matberedare eller smula lexen och blanda med sockret och smöret. Klipp ut en rundel bakplåtspapper efter botten på en form med löstagbara kanter och lägg i botten av formen. Tryck ut kexblandningen på papperet. Grädda i ugnen 10 minuter.
    2. Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret i en skål, vispa äggvitorna till hårt skum i en annan. Vispa grädden ganska hårt i en tredje.
    3. Tvätta citronerna, riv skalet fint och lägg det åt sidan. Pressa ner juicen från den ena citronen i en kastrull, spara den andra till något senare tillfälle. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och värm försiktigt tillsammans med citronjuicen tills de smält helt. Låt svalna något och häll citronblandningen i skålen med äggulesmet under omrörning. Tillsätt citronskal och kesella, vänd ner grädden och sist äggvitorna.
    4. Häll smeten i formen med den gräddade och svalnade kexbottnen, plasta in och låt stelna i kylen i minst fyra timmar, gärna längre. Skär tårtan i munsbitar, toppa med jordgubbshalvor och lägg upp på ett fint serveringsfat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben