Citronmoussetårta med lakritsbotten

Serverar: 12 portioner

En otroligt god tårta som inte går att beskriva med ord, den måste bara upplevas!

Ingredienser

  • 75 g hasselnötter
  • 50 g pecannötter eller valnötter
  • ½ dl socker
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • ½ msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Lemoncurd
  • 1 gelatinblad
  • Saft och finrivet skal av 2 ½ citroner
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Citronmousse
  • 3 ½ gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 tsk saft av citron
  • 2 dl yoghurt
  • Citrongelé
  • 1 ½ gelatinblad
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Finrivet skal av ½ citron
  • 1 tsk saft av citron
  • Dekor
  • ½ tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
  • Chokladfigurer
  • Instruktioner

    1. Botten: Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda nötter, socker, vetemjöl och lakrits i en bunke. Blanda i smöret. Klipp ut en cirkel i bakplåtspapper som passar en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Låt botten svalna. Skär loss kanten med en vass kniv och diska den. Ta av papperet från botten och lägg tillbaka botten i tårtformen.
    2. Lemoncurd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull, smält på svag värme och dra kastrullen från plattan. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke, häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt tills smeten börjar tjockna. Häll snabbt upp i en finmaskig sil och sila av. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i mikron eller i en kastrull. Rör ner det i den varma lemoncurden och låt svalna.
    3. Citronmousse: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull med låg effekt i mikron. Rör ner gelatinet i äggsmeten. Rör i citronskal, saft och yoghurt och sist grädden.
    4. Citrongelé: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Koka ihop socker och vatten i en kastrull ett par minuter, ta av kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i den varma sockerblandningen och rör om. Låt lagen svalna i rumstemperatur och tillsätt rivet citronskal.
    5. Montering: Lägg tillbaka botten i tårtformen och fodra kanterna med ett konditorplastband eller klipp till ett overheadark i ca 6 cm breda remsor. Bred lemoncurd över botten. Fyll upp tårtringen med citronmousse och sätt in formen i frysen i minst 4 timmar. Ta ut tårtan och häll över gelén. Sätt in tårtan i kylen tills gelén börjar stelna. Ta av plastbandet när gelén har stelnat och tårtan fortfarande är fryst. Strö över lite lakritsgranulat och garnera tårtan med chokladfigurer.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    soccermum 24 april 2011

    Smaken är det inget fel på, därav trea i betyg, men proportionerna är nog inte helt korrekta? Bakade denna och botten blev väldigt flottig och mousse och gelé väldigt lös.. Googlade då och hittade att receptet var från Bonniers kokbok där det t ex står 1½ dl vetemjöl i botten-inte 1 ½ msk plus att det var med gelatin i både mousse och gelé.. Kommer absolut baka denna igen men då efter Bonniers variant...

    soccermum 24 april 2011

    mer gelatin-inte med.. felskrivning ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben