Citronpaj

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

God paj!

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • Fyllningen
  • 3 äggulor
  • 4 msk socker
  • 1 ½ msk maizenamjöl
  • 1 dl crème fraiche
  • Saft av 3 citroner
  • Rivet skal av 2 citroner
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg mjöl, socker, kallt smör i tärningar och ägget i matberedare och kör till en smulig massa. Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolieark. Lägg degen kallt en timme i kylen.
    2. Kavla ut degen och klä pajformen (cirka 23 cm diameter). Nagga botten lite för att slippa bubblor i degen. Förgrädda pajskalet 12 minuter mitt i ugnen.
    3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Vispa ihop äggulorna med sockret och majsenamjölet. Blanda i crème fraiche, citronsaft och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg gärna en bit aluminiumfolie under formen om den har löstagbar botten för att slippa eventuellt dropp.
    4. Grädda 25 minuter.
    5. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills skummet "glänser".
    6. Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10 minuter eller tills marängen fått en gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (1)

    lena1j 17 april 2010

    fantastiskt god paj, tar man lite vaniljglass blir det supergott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben