Citronpaj från provence

Gott...

Ingredienser

  • 150 g smör kallt
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 75 g mald mandel
  • 2 bittermandlar
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 4 dl mjöl
  • Fyllning
  • 2,5 dl kesella
  • 1 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk mjöl
  • Rivet skal och saft från en citron
  • Garnering
  • 2 citroner
  • 2 msk rivet apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Blanda socker, mandel och mjöl. Tillsätt kallt smör (skuret i kuber) vaniljsockret och ägget och för dom som vill ha, bittermandeln. Arbeta snabbt till en deg. Lägg i plastfolie, vila kallt 30 min. Täck en pajform med degen, upp på kanterna också. Grädda 10 min i 175 grader.
    2. Fyllning; Vispa äggvitorna till hårt skum. Bland ihop allt utom äggvitorna till en jämn smet, vänd ner äggskummet i smeten.
    3. Häll i alltihopa i det förgräddade pajskalet. Grädda 20 min i 175 grader.
    4. Garnera med tunna skivor av citron och ev lite apelsinskal. Ät pajen avsvalnad.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben