Citronpaj med apelsin- och hallonsallad

En syrlig citronpaj som gör gott till apelsin- och hallonsalladen.

Ingredienser

  • 250 g vetemjöl
  • 175 g florsocker
  • 215 g rumsvarmt smör
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 5 ägg
  • 200 g socker
  • 3 citroner
  • 125 g vispgrädde
  • Apelsin- och hallonsallad
  • 2 apelsiner
  • 2 blodapelsiner
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl hallon
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sikta vetemjölet och florsockret, rör ner smöret och rivet citronskal. Vispa upp ägget och blanda i. Tryck ut degen i en springform ca 24 cm i diameter och ställ i kylen. Pajdeg som blir över går utmärkt att frysa in till nästa gång.
    2. Fyllning: Vispa ägg och socker. Riv skalet från 2 citroner, pressa saften och blanda skal och juice i äggblandnigen, avsluta med att blanda i grädden. Fyll upp smeten i formen. Klä kanterna med aluminiumfolie, detta förhindrar att pajskalet glider ned. Grädda vid 120 grader i 1- 1 ½ timme. Ta ut pajen precis innan den stelnat helt. Låt svalna.
    3. Apelsin- och hallonsallad: Filéa apelsiner och blodapelsiner. Halvera vaniljstången, ta ut fröna och blanda med apelsinerna. Vänd försiktigt ner hallonen.
    4. Skär pajen i bitar och servera med apelsin- och hallonsalladen. Dekorera med citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben