Citronpaj med dajmcrunch och nougatmaräng

Serverar: 10-12 portioner

En riktigt lyxig paj med syrlig citron, frasig nougatmaräng och hackad dajm i botten. Gudomligt gott!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör, hackat i kuber
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk hackad dajm
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • Citronfyllning
  • 1 dl citronjuice
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • Nougatmaräng
  • 3 äggvitor
  • 1½ dl socker
  • 2 msk nougat
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda alla ingredienser förutom äggen till pajbotten i en bunke. Arbeta snabbt ihop dem. Tillsätt äggen och blanda ihop till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt.
    3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Tryck upp ordentligta kanter. Nagga degen med en gaffel. Ställ in formen i kylen i ca 10 minuter. Gör fyllningen under tiden.
    4. Vispa citronsaft,rivet citronskal, socker, ägg och grädde. Häll citronfyllningen i formen och grädda i ca 10 minuter. Gör under tiden marängen.
    5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Blanda ner sockret lite i taget och fortsätt vispa tills marängen är blank och fast. smält nougaten lätt. Ringla den över marängen och vänd försiktigt ned den. Den ska inte blandas utan bara marmoreras.
    6. Ta ut pajen med citronfyllningen efter 10 minuter och sänk värmen till 150 grader. Klicka eller spritsa ut marängen runt pajen. Sätt in den i ugnen igen och grädda ca 15 minuter eller tills marängen fått fin färg.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben