Citronpaj med hallonmaräng

Serverar: 1 portioner

Receptet kommer från boken "A piece of cake" (Natur & Kultur). 1 paj/12 bitar

Ingredienser

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg, ekologiskt
  • ½ msk kallt vatten
  • Lemoncurd
  • 9 citroner
  • 4 ½ dl strösocker
  • 150 g smör
  • 6 msk majsstärkelse
  • 6 ekologiska ägg
  • 6 ekologiska äggulor
  • Hallonmaräng
  • 3 ekologiska äggvitor
  • Saft av ½ citron
  • 3 ½ dl socker, (strösocker)
  • 200 g färska hallon
  • Hallon, färska till garnering
  • Florsocker till garnering
  • Ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
    2. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
    3. Lemoncurd: Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan.
    4. Blanda ut majsstärkelse med saften från de tre sista citronerna och rör ner i den varma vätskan.
    5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna.
    6. Hallonmaräng: Gör mördegen och lemon curden enligt recepten. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
    7. Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanten med folie så att den inte sjunker ned.
    8. Nagga bottnen och förbaka pajskalet i cirka 10 minuter. Låt svalna. Fyll skalet med lemon curd. Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
    9. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till maräng i en rostfri bunke. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och vänd ned i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
    10. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Garnera med färska hallon och pudra med florsocker.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben