Citronris

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Rätten kommer ursprungligen från Persien och heter Nimboo kay chawal. Den lagas också mycket i Indien. Passar bäst till fisk och skaldjur.

Ingredienser

  • 5 dl långkornigt ris
  • 100 g osaltat smör
  • ½ tsk senapsfrön, helst svarta
  • ½ tsk spiskummin (kan uteslutas)
  • 1 ganska liten gul lök
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk finhackat citronskal (bara de gula)
  • 2 msk pressad citron
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Citronklyftor till garnering
  • Instruktioner

    Skölj riset, lägg de i blöt i rikligt med vatten i ca 20 min och låt de rinna av ordentligt. Skala och skiva löken. Värm smöret på medelvärme tills det precis börjar bli gyllenbrunt. Fräs senapsfröna och ev. spiskummin i 5-10 sekunder. Fräs löken tills den är gyllengul. Blanda i gurkmeja, ris, citronskal, citronsaft och rör om. Häll upp vattnet, sätt till saltet och låt koka upp. Sänk till lägsta möjliga och låt koka i 20 min under lock. Dra kastrullen från värmen, låt stå 5 min under lock. Fluffa upp riset med en gaffel före servering och garnera med tunnskurna citronklyftor. Servera som det är eller med fisk eller skaldjur.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben