Serverar: 4 portioner
Tid: 30 minuter
Rätten kommer ursprungligen från Persien och heter Nimboo kay chawal. Den lagas också mycket i Indien. Passar bäst till fisk och skaldjur.
Skölj riset, lägg de i blöt i rikligt med vatten i ca 20 min och låt de rinna av ordentligt. Skala och skiva löken. Värm smöret på medelvärme tills det precis börjar bli gyllenbrunt. Fräs senapsfröna och ev. spiskummin i 5-10 sekunder. Fräs löken tills den är gyllengul. Blanda i gurkmeja, ris, citronskal, citronsaft och rör om. Häll upp vattnet, sätt till saltet och låt koka upp. Sänk till lägsta möjliga och låt koka i 20 min under lock. Dra kastrullen från värmen, låt stå 5 min under lock. Fluffa upp riset med en gaffel före servering och garnera med tunnskurna citronklyftor. Servera som det är eller med fisk eller skaldjur.