Crème renversée au caramel

Serverar: 4 portioner

Crème caramel med citronsmak

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • ½ dl vatten, hett
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk, gammaldags
  • ½ dl socker
  • 3 ägg
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en form eller flera små formar.
    2. Blanda 2 dl socker med det heta vattnet och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, rör om några gånger innan såsen börjar koka men låt den sedan vara. Koka under övervakning i ca 5 minuter tills såsen blir ljust bärnstensfärgad. Häll såsen i formen (eller formarna) och vicka den så att både botten och sidorna täcks med karamellsås.
    3. Skär itu vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg det i en kastrull och häll på mjölk och socker. Rör om. Sjud upp, ta av från plattan och låt stå.
    4. Vispa äggen lätt och häll sedan i den något avsvalnade mjölken under omrörning.
    5. Ta bort vaniljstången och sila blandningen ner i den karamellsåsfodrade formen.
    6. Ställ formen i vattenbad, alltså i en form med ett par centimeter hett vatten. Sänk ugnsvärmen till 165 grader. Grädda i 40 minuter, små formar gräddas på halva tiden.
    7. Personligen tycker jag att en crème caramel ska serveras ljummen. Om ni gör den dagen innan eller på morgonen och den står i kylen, så måste formen doppas hastigt i hett vatten och så får man föra in en kniv efter kanten så att puddingen lossnar innan den stjälps upp på fat. Låt den stå i rumstemperatur ett tag så att den inte är kylskåpskall vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben