Dadel- och havrebitar

Serverar: 16-20 portioner

De här kakorna är kompakta, knapriga och ljuvligt söta. Havregryn, groddar, fullkornsmjöl och torkad frukt gör att de känns lite sundare än "vanliga" kakor.

Ingredienser

  • 500 g urkärnade och finhackade dadlar
  • 2 dl vatten
  • 2 dl dinkelmjöl
  • ½ dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 5 dl havregryn
  • 2 msk vetegroddar
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form, ca 20x30 cm, och klä den sedan med bakplåtspapper.
    2. Lägg dadelhacket i en kastrull med vatten. Koka samman på mycket svag värme tills dadlarna sugit åt sig allt vattnet, 10-15 minuter.
    3. Blanda samman dinkelmjöl, vaniljsocker, salt, havregryn, vetegroddar och bakpulver i en skål. Rör ihop smör, sirap och socker i en kastrull. Låt koka ett par minuter tills allt smält samman.
    4. Häll sockerblandningen över spletblandningen och arbeta ihop till en smuldeg. Fördela hälften av blandningen i bakformen och bred ut dadlarna ovanpå. Avsluta med resten av smuldegen.
    5. Grädda kakan ca 30 minuter eller tills den ser gyllene ut. Låt kakan kallna helt innan du skär den i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben