Serverar: 16-20 portioner
De här kakorna är kompakta, knapriga och ljuvligt söta. Havregryn, groddar, fullkornsmjöl och torkad frukt gör att de känns lite sundare än "vanliga" kakor.
Ingredienser
500 g urkärnade och finhackade dadlar
2 dl vatten
2 dl dinkelmjöl
½ dl fullkornsdinkelmjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
5 dl havregryn
2 msk vetegroddar
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 msk mörk sirap
2 msk ljus sirap
2 dl ljust muscovadosocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form, ca 20x30 cm, och klä den sedan med bakplåtspapper.
- Lägg dadelhacket i en kastrull med vatten. Koka samman på mycket svag värme tills dadlarna sugit åt sig allt vattnet, 10-15 minuter.
- Blanda samman dinkelmjöl, vaniljsocker, salt, havregryn, vetegroddar och bakpulver i en skål. Rör ihop smör, sirap och socker i en kastrull. Låt koka ett par minuter tills allt smält samman.
- Häll sockerblandningen över spletblandningen och arbeta ihop till en smuldeg. Fördela hälften av blandningen i bakformen och bred ut dadlarna ovanpå. Avsluta med resten av smuldegen.
- Grädda kakan ca 30 minuter eller tills den ser gyllene ut. Låt kakan kallna helt innan du skär den i bitar.
Liknande recept
Kommentarer (0)