Skållade havrebitar

Serverar: 20 portioner

Nyttigt & gott!

Ingredienser

  • 4 dl AXA Fiberberikade Havregryn
  • 2 dl kokande vatten
  • 25 g smör eller margarin
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor
  • 2 msk sirap
  • 50 g jäst
  • 600 g (ca 1,2 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • Garnering
  • 1 dl AXA Fiberberikade Havregryn
  • Instruktioner

    1. (Lantbrödsmjöl 4 sädesslag innehåller även skållning och surdeg som påverkar volymen lite.)
    2. Mät upp fiberberikade havregryn i en degskål, tillsätt bakfett skuret i småbitar och häll över kokande vatten. Låt det stå 5-10 minuter. Rör i kallt vatten, salt, kryddor och sirap. Blandningen bör inte vara mer än 37°C. Smula i jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt 1,1 liter av mjölet och arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen. Knåda degen smidig. Platta ut degen med mjölad hand i smord långpanna. Skåra kakan i 20 delar, pensla med vatten och strö över havregryn. Tryck till dem något. Låt kakan jäsa under bakduk, ca 40 minuter. Grädda i 225°C, 20-25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk och bryt det sedan i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben