Linfrökavring med skållad råg

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Ett experiment att blanda ihop olika bakmetoder i ett bröd som blev lyckat. Resultatet blev en grövre och saftigare kavring än normalt. Smeten blir väldigt seg, klistrig och bångstyrig. Men går att dressera med baksidan av en blöt gaffel, som stryks ”medhårs”.

Ingredienser

  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk kummin (hel)
  • 1 dl vatten (kokande)
  • 5 dl mild yoghurt (3 %)
  • 2 dl mörk sirap
  • 10-11 dl rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • Smör till smörjning
  • Instruktioner

    Blanda grovt rågmjöl, kummin och 2 tsk av linfröna i bakbunken. Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt. Låt stå och kallna i rumstemperatur. Smörj 2 avlånga ca 15-18 dl bakformar ordentligt med mjukt smör. Fröa formarna med linfrön och ställ på kylning så fröna fäster ordentligt. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda i yoghurt och sirap i den kalla rågröran, rör om med gaffel så rågen blir klumpfri. Blanda rågsikten med bakpulver och bikarbonat. Rör ner mjölet med degkrokar i bakbunken och arbeta mycket väl. Smeten/degen ska vara mycket tjock, smetig och seg. Fördela den sega smeten i formarna och jämna till ytan, lämpligen med en blöt gaffel. Grädda längst ner i ugnen ca 90-100 minuter. Stjälp upp och låt svalna helt, invirade i handdukar. Bröden skivas i tunna skivor och går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben