Skållat bondbröd

Serverar: 2 portioner

Det doftar nybakat! Skållning och kvarg håller brödet saftigt.

Ingredienser

  • 2 dl vetekross
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl Arla Köket Kesella kvarg lätt
  • 50 g mjukt Arla ekologiskt smör
  • 2 tsk salt
  • 7–8 dl vetemjöl special med fullkorn
  • Instruktioner

    1. Blanda vetekross och rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet, häll det över och rör om.
    2. Ställ bunken i kallt vatten. Rör om då och då och kyl till 37°, ca 40 min. Tillsätt jäst, kvarg, smör, salt och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min.
    3. Sätt ugnen på 250°.
    4. Dela degen i två delar och forma till limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa ca 30 min.
    5. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda 35–40 min.
    6. Låt bröden svalna på galler.
    7. Blir 2 bröd.

    Liknande recept

    4.5
    13 h 25 min
    4
    21

    Kommentarer (2)

    Biokemisten 28 januari 2012

    Detta var ett mycket gott bröd! Kommer definitivt baka det igen.

    MrsC 29 januari 2012

    Det var roligt att höra :-D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben