Det doftar nybakat! Skållning och kvarg håller brödet saftigt.
Ingredienser
2 dl vetekross
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl Arla Köket Kesella kvarg lätt
50 g mjukt Arla ekologiskt smör
2 tsk salt
7–8 dl vetemjöl special med fullkorn
Instruktioner
Blanda vetekross och rågmjöl i en bunke.
Koka upp vattnet, häll det över och rör om.
Ställ bunken i kallt vatten.
Rör om då och då och kyl till 37°, ca 40 min.
Tillsätt jäst, kvarg, smör, salt och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250°.
Dela degen i två delar och forma till limpor.
Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Låt jäsa ca 30 min.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda 35–40 min.
Detta var ett mycket gott bröd! Kommer definitivt baka det igen.
Det var roligt att höra :-D