Bondbröd med potatis

Minimalt med jobb ger två stora härliga bröd. Smakar utmärkt som smörgås med salami, brie och paprika eller att äta till gulaschsoppan m.m.

Ingredienser

  • 300 g kokt, mosad potatis av mjölig sort
  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • drygt 2 msk salt
  • Ca 1,7 kg Vetemjöl special, med eller utan fullkorn
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i lite av det. Tillsätt resen av vattnet, den pressade potatisen, salt och lite av mjölet i en hushållsassistent. Tillsätt mer mjöl i omgångar. Låt maskinen arbeta igenom degen ordentligt i tio minuter – när den släpper från bunkens väggar har den en bra konsistens.
    2. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 1 timma.
    3. Ta upp degen, dela i två delar, runddriv dem, forma varje del till ett ovalt bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa i ungefär 45 minuter. Starta ugnen och värm till 250 grader.
    4. Sätt in bröden längst ner i ugnen i 250 graders ugnsvärme och låt dem stå i 10–15 minuter. Öppna ugnsluckan och spraya in vatten över bröden, sänk ugnsvärmen till 220 grader och fortsätt grädda. Om bröden börjar bli för mörka, täck dem med ugnsfolie. Låt dem gräddas i ytterligare ungefär 45 minuter. Om du har en ugnstermometer skall innertemperaturen vara runt 98 grader. Stick in den i brödet mot slutet av gräddningen.
    5. Ta sedan ut dem och låt dem svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    poissons 7 december 2013

    Brödet ser jättegott ut, detta måste jag prova. :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben