Denna tårta är perfekt att göra direkt efter jul, då det inte brukar vara svårt att hitta "bortglömda" dadlar i skafferiet. En favorittårta som går snabbt att baka.
Ingredienser
Bottnar
4 ägg
2½ dl strösocker
2 dl dadlar, ca 200 g
100 g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering
5 dl vispgrädde
Sockerkulor
Tillbehör
1-2 springformar, 22-24 cm i diameter
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Krama ur och hacka dadlarna fint. Hacka även chokladen fint.
Blanda dadlar och choklad med mjöl och bakpulver. Rör ner ingredienserna i äggvispet.
Fördela smeten i två lika stora smorda formar med löstagbar botten. Det går naturligtvis även att baka en botten i taget. Grädda bottnarna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt bottnarna kallna helt.
Vispa grädden och fördela den mellan och ovanpå tårtbottnarna. Dekorera tårtan med sockerkulor.