Den bästa köttfärspajen någonsin
Den här pajen är den bästa jag någonsin ätit. Receptet har jag fått av min mamma och vi gör den ofta när vi ses. Den är en perfekt bjudrätt för den går utmärkt att göra dagen innan (låt degen vila i kylen tills det är dags att förgrädda den och låt fyllningen vara kvar i grytan du gjorde den i och håll kallt till nån timme innan den ska gräddas). Alla gäster vi har bjudit den på blir helt lyriska. Uteslut dock INTE Lätt och Rökt (denna har slutat tillverkas så man får försöka hitta ett bra substitut). Det är den som gör hela pajen!
Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
1 dl riven ost
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
500 g nötfärs
140 g hushållsmedwurst eller någon annan sorts rökt bacon/salami. Ursprunget är Lätt & rökt (en sorts bacon, från Lithells) men det har slutat tillverkas
Ca 200 g champinjoner (1 liten burk)
1 liten purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 ½ msk soya
3 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 dl riven ost att strö ovanpå
Instruktioner
- Blanda snabbt ihop pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i pajform. Nagga pajskalet och förgrädda 10-15 min i 200 grader.
- Fräs köttfärsen och purjolöken, lägg i baconbitarna.
Tillsätt champinjoner och fräs ur vätskan.
Tillsätt kryddor, tomatpurén, soyan och pressa i vitlöken. Låt det småputtra. Tillsätt crème fraichen och smaka av.
- Bred ut röran i pajskalet, strö över ost och gratinera 15 min i 225 grader.
- Servera med en god grönsallad.
- Tips! Detta blir en vanlig pajstorlek men om man vill göra en långpannepaj (och det vill man!) gör man 3-4 satser deg (3 satser blir ett tunt skal och 4 satser lite tjockare) och dubbel sats av fyllningen.
Liknande recept
Kommentarer (9)
den var mycket god! kommer att göras igen. tack!
Jag gjorde pajen igen igår och då gjorde jag 4 satser deg för att slippa hålla på så länge med utknådningen för att få degen att räcka till i långpannan. Det är 4 satser i originalreceptet men jag har tyckt att det blir väl mycket deg, men nu har jag ändrat mig igen :-)
Jättegod paj, den kommer jag helt klart att göra igen. Jag använde vanligt bacon som jag knaperstekte och jag uteslöt osten i pajskalet.
"Lätt och rökt" är tyvärr inte lätt att hitta nu för tiden i affären. Men för några veckor sen var jag i en välsorterad Icabutik och de hade den i sitt sortiment så jag passade på att bunkra :-)
hej vilken soya är det? kinesiskt eller kulör?
Det är vanlig kinesisk soya.
Mycket god
Lithells har slutat tillverka Lätt och rökt men det funkar ok med nån form av hushållsmedwurst. Kanske behöver man ta lite mer vitlök också för att få rätta stinget. Man får smaka sig fram.
Fantastiskt gott! 1000 tack för receptet ❤️