Nyttiga frukostbröd med dinkelmjöl som ger en lätt nötig smak.
Ingredienser
25 g jäst
1 tsk socker
1 msk salt
7 dl vatten
16 dl dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl torkade aprikoser i bitar
1 uppvispat ägg till pensling
Krossade linfrön
Instruktioner
Smula jästen i en bunke oh tillsätt socker och salt. Häll fingervarmt, 37 graders vatten över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet, lite i taget, samt linfrön och hackade aprikoser.
Arbeta degen ca 15 minuter i matberedare så att den blir smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två bitar. Rulla degen till längder och skär i ca 22 bitar. Rulla bitarna till bullar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt jäsa övertäckta på bakpappersklädd plåt 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite krossade linfrön på varje.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt de färdiggräddade bullarna svalna övertäckta på galler.