Dockans saftiga valnötsbröd

Valnötter ger ett härligt tuggmotstånd och gör brödet saftigt och gott. Vackra skivor blir det också som en bonus.

Ingredienser

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 4,5 dl vetemjöl special
  • 1 rågad tsk salt
  • 2 strukna tsk bikarbonat
  • 1 dl kokt rågkross
  • 3/4 dl solrosfrö
  • 100 gram valnötter
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl brödsirap eller mörk sirap
  • (1 -2 msk brödkryddor, om du önskar)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och bröa en rak bakform som rymmer 1,5 liter.
    2. Mät upp de båda mjölsorterna i bakbunken och blanda i salt och bikarbonat.
    3. Koka rågkross ( + ev. brödkryddorna) till en gröt enligt anvisningen på paketet. Lyft av från plattan och tillsättl fimjölk och sirap. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med solrosfrön och halva valnötter. Häll den lösa degen i formen.
    4. Grädda ca 1 timme och 35 minuter på lägsta falsen. Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen, linda in det i en handduk och låt kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mirjanagn 7 februari 2010

    FANTASTISKT gott bröd!

    Calvaro 8 februari 2012

    Jätte gott bröd som är lätt att göra. Jag har även gjort det med 150g valnötter (bara för jag älskar nötter) och det fungerade också bra. Bra smak på brödet som är lite grövre utan att vara mörkt. En femma från mig!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben