Egen curry - currypulver

Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på curry jag gillar. Håller sig i en tät burk och doftar underbart. En del curryblandningar innehåller upp till 30 sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Ofta är det mycket av de billigare kryddorna. Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.

Ingredienser

  • 4 msk koriander
  • 1 bit kanel
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad chili
  • 1 tsk mald ingefära
  • 4 msk mald gurkmeja
  • Instruktioner

    1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Mixa i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel. Tillsätt gurkmeja och ingefära. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.
    2. Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    soccermum 22 augusti 2012

    Tack för grundreceptet att utgå ifrån :) Jag tog bort chilin men lade till sumak, fänkål, bockhornsklöver och muskot :p Curry är kul i o m alla varianter :p

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben