Egen storkoks favorit köttfärssås

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

En egen god köttsås med djupa smaker av fond som kräver en stor gryta med lock

Ingredienser

  • 1500 g nötfärs
  • 2 stora gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 440 g avrunnen skivade champinjoner
  • 1 stor morot
  • 4 burk tomatkross (á 390 g)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk tomatpuré
  • 4 msk pizzakrydda
  • 1 msk timjan
  • 1 msk basilika
  • 2 tsk sambal oleak
  • 1 tsk socker
  • 1 köttbuljong
  • 1 msk viltfond ( touch of taste, bong tex)
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk kantarellfond
  • 1 msk soja
  • 2-4 dl mjölk
  • smör
  • Svartpeppar el blandpeppar
  • Ev salt eller kycklingfond
  • Instruktioner

    1. Stek köttfärsen utan salt.
    2. Hacka löken och krama ur vattnet ur svampen med handen och hacka ner svampbitarna i mindre bitar. Stek detta i smör så det blir brynt. Riv ner moroten och vitlöken och lägg precis alla ingredienser förutom mjölken i sen stor panna. Koka upp och låt puttra under lock 20 min. Rör om då och då. Späd med 2-4 dl mjölk på slutet och koka upp, rör om.
    3. Salta ev eller använd kycklingfond som salt på slutet men peppra efter behov och smaka av under puttring, klart.
    4. Serveras med pasta och ev sallad till.
    5. PS. Vill man ha mer grädde, smör eller ost, eller hetta av sambal oleak (chili) så är det bara å köra i grytan och smaka av eller varför inte eller direkt på tallrikpotionen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben