Piroger med ursprung från Chile, Argentina och övriga Sydamerika
Ingredienser
Degen
2 dl mjölk alt vatten
½ pkt jäst
1 dl olivolja
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
5 ägg (4 hårdkokta, - 1 till pensling)
Fyllning
2 dl riven ost
3 msk oregano
1-2 msk kummin
3 vitlöksklyftor
1 tomat
500 g köttfärs
1 gul Lök
3 msk kalvfond (salta mer om du inte har)
3 msk matlagningsvin (kan även det uteslutas)
½ msk salt
1 dl vatten
Peppar
Olivolja
Om man vill
12 oliver
24 russin
Instruktioner
- Börja med att värma mjölken eller vattnet fingervarmt (ca 37 grader). Smula sedan i jästen och blanda ut den, tillsätt sedan övriga ingrediener till degen utom äggen. Blanda ut och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Skala och finhacka vit och gul lök, stek tillsammans med köttfärsen i ungefär en matsked olivolja tills den är genomstekt, tillsätt då vin, fond, oregano, kummin samt salt och peppar. Hacka även en tomat grovt och tillsätt tillsammans med en deciliter vatten. Låt puttra tills vätskan är borta. Hårdkoka 4 av äggen.
- När degen jäst så kavla ut till en centimeter tjock platta och ta ut rundlar med ett glas eller liknande, kavla sedan ut dessa till några millimeters tjocklek. Lägg en klick köttfärs, 1/4 ägg (dela en halva) samt en nypa ost, och om du vill russin och oliver. När alla är fyllda så vik över den ena kanten över den andra och tryck ihop, gärna med en gaffel. Se till att de håller tätt.
- Sätt ugnen på 200 grader och pensla pirogerna med ett uppvispat ägg, strö sedan över oregano och grädda i ugnen ca 20 minuter, eller tills de är gyllene. Servera med förslagsvis en tomat och löksallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Mexikansk matlagning
Mexikansk matlagning är en blandning av den centralamerikanska, spansk...