En god höstgryta

Serverar: 6 portioner

Tid: 2 timmar

Smaka av och krydda ev mer när grytan är klar!

Ingredienser

  • 800 g-1 kg högrev eller fransyska
  • 6 dl vatten
  • 8 steklökar (små) eller 2 gula skivade
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2-3 msk tomatpuré eller ketchup
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • ca 1 tsk svartpeppar
  • Cayennepeppar (knivsudd drygt)
  • 6-7 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 3 tsk torkad timjan eller några färska revor
  • 2 köttbuljongtärningar eller kalvfond ca 2 msk
  • 3-4 dl rödvin
  • 2 msk kinesisk soja
  • Skivade färska champinjoner efter tycke och smak
  • 220 g gröna haricot verts (gröna brytbönor)
  • 4 morötter
  • Olja eller smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i mindre bitar, skär bott fett och senor. Bryn köttet i smör/margarin i omgångar, lyft över i en gryta eller kastrull efter hand, vispa ur stekpannan med lite vatten efter halva stektiden och häll det över det stekta köttet.
    2. Skala och klyfta löken och stek den på svag värme i 5 minuter, lägg över i grytan, stek de skivade champinjonerna + de grovt skurna morötterna i någon minut och häll över i grytan, pressa eller skiva vitlöken direkt i grytan, häll i samtliga kryddor, häll över vattnet, rödvinet och buljongen, sojan och tomatpurén och lagerblad, låt puttra på låg värme i ca 1,5 timme. När grytan (köttet) är mört häll i brytbönorna. Smaka av om ytterligare kryddning krävs. Blanda mjöl och vatten till en redning eller använd Maizena redning. 2 msk Maizena till 4 dl vätska.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben