Enkel köttgryta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Lätt att variera, sköter sig själv. Det går bra att bara ha färska eller bara konserverade champinjoner.

Ingredienser

  • 500 g grytbitar (fläsk eller nöt)
  • 200 g färska champinjoner
  • 400 g konserverade champinjoner (1 burk)
  • 2-3 morötter
  • 1 stor gul lök
  • Smör/olja till stekning
  • 1 msk soya
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 8-12 dl vatten
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde 15%
  • 3 msk vetemjöl eller majsmjöl
  • Instruktioner

    1. Dela eventuellt större grytbitar i mindre bitar och stek på hög värme i en panna tills de fått stekyta.
    2. Lägg i grytan tillsammans med burkchampinjonerna, kryddorna, buljongtärningarna och merparten av vattnet.
    3. Koka på medelvärme i ca 1½-2 timmar. Häll eventuellt på mer vatten under denna tiden så det inte kokar torrt.
    4. Skala och skär löken i klyftor, stek tills den blir mjuk, lägg sedan i grytan och låt koka med.
    5. Skölj/rensa de färska champinjonerna ,skiva och stek, lägg i grytan och låt koka med.
    6. Skala morötterna och skär i slantar, lägg i grytan och låt koka med när 20-30 minuter återstår.
    7. När allt kokat ca 1 ½ - 2 timmar: Häll i matlagningsgrädden, soyan och red av med mjölet till önskad tjocklek.
    8. Späd med mer vatten och red av ifall ni vill ha mer sås.
    9. Servera med någon form av potatis.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    4.4
    35 min
    2
    8

    Kommentarer (2)

    jenniek 28 januari 2011

    hej! Matlagningsgrädden finns inte med i receptlistan!! /Jennie

    Robert Hernwall 24 april 2020

    Köttgryta

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben