Köttgryta på enkelt vis

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

När jag lagar mat vill jag att det ska kännas lyxigt men att det inte måste vara dyrt eller komplicerat. Det bästa jag vet är när maten sköter sig själv. Därför har min gjutjärnsgryta blivit min bästa vän i köket och då dyker det upp inspiration får både höger och vänster! Här är ett recept på en enkel men god och smakrik fläskfilégryta jag gjorde från eget huvud för ett par veckor sedan. Jag ber om ursäkt för om beskrivningen verkar lite luddig. Det är svårt att skriva ner ett recept när man går mest på känsla. Hoppas det ska smaka gott!

Ingredienser

  • 1 st fläskfilé
  • 4-5 st schalottenlökar
  • Ca 200-250 g färska champinjoner
  • 1 stor morot
  • Ca 1 dl kalvfond (eller mer beroende på smak)
  • 1 skvätt mjölk
  • 6-8 dl vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör eller olja att steka i
  • Instruktioner

    1. Börja med att rensa fläskfilén och skär i 1cm stora skivor. Bryn i gryta tills köttet fått fin färg. Glöm inte att salta och peppra rikligt. Skala och hacka schalottenlöken i små bitar och stek tillsammans med köttet. Skär champinjoner i önskad storlek och häll i grytan. Skala och skär morot i önskad storlek och häll i grytan. Slå på ca 4-5 matskedar kalvfond och 6 dl vatten. Låt puttra på lagom värme under lock ca 40 minuter. När vattnet börjar dunsta häller du på ca 1 dl mjölk och 1 dl vatten. Låt puttra ca 5 min och smaka sedan av med resten av kalvfonden och, om det behövs, salt och vitpeppar. När köttet är så mört att det rasar isär bara du tittar på det är grytan klar.
    2. Servera med kokt potatis och rödbetor.
    3. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    4.4
    35 min
    2
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben