Enkel och underbar sockerkaka med bananmjöl och yoghurt

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 25 minuter

Bananmjöl finns på speciella matbutiker som har varor från Sydamerika. Underbart god sockerkaka som även passar perfekt som tårtbotten. Jag gör den med laktosfri mjölk och yoghurt, och smöret kan bytas ut mot olja i fall av svår laktosintolerans. Hoppas att den även går att anpassa till glutenallergiker om man byter ut det vanliga mjölet. Säg vad ni tycker, ok?

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 2 stora msk smör
  • 1 dl yoghurt ( ev. laktosfri )
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl bananmjöl
  • 2 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl i fall av glutenallergi
  • 16 g bakpulver, kan variera beroende på mjölsort
  • Kanel
  • Instruktioner

    1. Vispa äggen med sockret tills det blir bubbligt i en plastskål.
    2. Under tiden, smält smöret på låg värme på en platta direkt i formen. Häll smöret och alla andra ingredienser i plastskålen med det vispade sockret och äggen. Smörj formen med resterande smör.
    3. Vispa ihop alla ingredienser tills du har en jämn smet. Under tiden ställ ugnen på 160 grader så att den är färdig när smeten är klar. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen på mellanläge. Efter ca tio minuter lägg på folie över formen så att inte ytan bränns.
    4. Kontrollera sedan efter ca 15 minuter med gaffel eller liknande i mitten på kakan om den är kladdig. När inte gaffeln blir kladdig längre, stäng då av ugnen och ta ut sockerkakan. Låt den stå i ca 15 minuter, och sen vänder du den på ett fat. Strö över lite kanel och/eller pudersocker. Avnjut varm, med lite kall mjölk, finns det nåt bättre...?

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    20
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben