Färskost med valfri smaksättning

Det är inte alltid lätt att hitta halvfeta ostar som verkligen smakar något. Ett alternativ som är värt att prova är att själv göra färskost som kan smaksättas på olika sätt. Den här ostmassan håller ungefär 17% fett.

Ingredienser

  • 1 l filmjölk; eller kefir
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • Smaksättningar
  • 2 vitlöksklyfta; pressad
  • 2 msk persilja; finhackad
  • 2 msk paprikapulver
  • 4 tsk kummin
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk grönpeppar; ev det dubbla
  • ½ tsk malen pepparrot
  • 1 msk rosé peppar
  • Instruktioner

    1. Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull. Värm under omrörning till ca 50°. Mät helst med hushållstermometer.
    2. Placera en stor kaffebryggtratt med pappersfilter över ett litermått eller en tillbringare. Låt vasslan rinna av. Det tar 3-4 timmar.
    3. Blanda massan med saltet. Smaksätt med någon av smaksättningsförslagen, eller dela ostmassan och smaksätt de olika bitarna med olika saker.
    4. Vasslan kan användas som degspad i rågbröd. Frys in den om du vill baka senare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben