Farmor Elsys pepparkakor

Klassiskt recept på pepparkakor. Degen blir bättre och bättre ju längre den "vilar" så gör den i god tid innan bakningen. Man kan också med fördel frysa degen.

Ingredienser

  • 1 3/4 dl vatten
  • 1 3/4 dl sirap
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 300 g margarin eller smör
  • 3 kaffekoppar strösocker (drygt 4 dl)
  • 2 msk bikarbonat
  • 8+4 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten, sirap, kanel, ingefära och nejlikor. Lägg i matfettet och låt det smälta i blandningen. Tillsätt strösockret. Låt det svalna.
    2. Blanda bikarbonat med 8 dl vetemjöl och rör ned i smeten. Låt vila kallt åtminstone tills nästa dag.
    3. Kavla degen och ta ut pepparkakor med formar. Grädda i 200 grader i några minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    sarah10 14 juni 2009

    SÅÅ goda!!

    asalindchong 9 december 2009

    Jag ska laga dessa i morgon men vad betyder "3 kkp" strosocker? MVH Asa

    kattis63 9 december 2009

    Jättegoda! Tack för ett bra recept :) / Katarina

    charmaine 11 december 2009

    kkp betyder kaffekoppar....

    Rumpkullan 14 december 2010

    Kkp betyder som sagt kaffekoppar. En kaffekopp motsvaras av 1,5 dl. Receptet innehåller alltså 4,5 dl socker, vilket hade varit bra mycket enklare om det stått.

    fahannan 4 februari 2011

    Ja, kkp betyder som sagt kaffekopp. En kaffekopp är nånstans mellan 1 och 1½ dl - jag har ändrat i receptet men det tar tid innan det syns, förlåt. Det kan vara lite krångligt med gamla mått... :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben