Farmors knapriga blåbärspaj
Inte min farmors, utan Leilas. Låter hur som helst spännande, eller hur?
Ingredienser
Havrebotten
175 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
alt Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Fyllning
250 g blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 ½ msk potatismjöl
Topping
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Instruktioner
- Havrebotten: Smält smöret och rör i vetmjöl, strösocker och havregryn. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och fäst (folie eller ärtor) så den inte sjunker ihop. Förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte!
Plasta och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Behandla som havrebotten - se ovan.
- Ugn 175 grader.
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet.
Smält smöret och blanda ner havregryn och socker, låt svälla ca 2 minuter.
Strössla toppingen över fyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Nu ska man väl inte betygsätta "egna" recept - men jag tar och kommenterar. Har nu provat det här och konstaterat att det var smarrigt, och rätt mäktigt. Men till nästa gång ska jag minska lite på sockermängden i toppingen, tror att det blir minst lika gott. Jag fick ha den lite längre i ugnen för att få lite färg på den. Serverade med både glass och vaniljsås. Kommer absolut att göra den igen. (Hade jag gett betyg så hade det blivit en 5a)