Festa på rostbiff med bacon och polenta

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 23 minuter

Snitsigt som på restaurang! Linda in rostasen med bacon och servera med polenta som stekts och skurits i tårtbitar. Enklare än det ser ut och dessutom går det utmärkt att förbereda. Tips! Perfekt bjudmat som kan förberedas helt klart. Värm köttet i ugnen och såsen i kastrullen samt stek polentan när gästerna kommer.

Ingredienser

  • 4 baconskivor
  • 4 skivor rostas eller
  • 500 g oxfilé 3 cm tjocka
  • ca 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm grovmald peppar
  • Polenta
  • 1 liter grönsaksbuljong ( tärning + vatten)
  • 1 tsk salt
  • 4 dl polentagryn
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1-2 msk olja
  • Rödvinssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 2 ½ dl rödvin eller
  • Matlagningsvin
  • 2 dl vatten + sky
  • 3 msk kalvfond
  • 2 tsk potatismjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp buljong och salt. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka, rör om ofta. Strimla tomaterna. Dra kastrullen från värmen och rör ner tomater och ost i polentan. Häll ut det i en pajform med avtagbar kant och bakplåtspapper i botten. Släta till ytan med en vattensköljd sked. Ställ den kallt att stelna.
    2. Linda en baconskiva runt varje köttskiva och fäst tandpetare. Bryn köttskivorna i smör i en stekpanna. Tryck ut dem med stekspaden. Salta och peppra. Skölj ur pannan med vatten och spara skyn.
    3. Lägg köttskivorna på ett ugnssäkert fat och låt dem steka klart i 150 grader. Kontrollera med en köttermometer. Vid 65 grader är köttet rosa.
    4. Skala och hacka löken och fräs den i olja i en kastrull Tillsätt rödvin, vatten, sky och kalvfond. Låt sjuda. Rör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Koka upp och smaka av såsen. Pensla polentan med olja och skär den i tårtbitar. Stek dem i en grill- eller stekpanna så att de blir genomvarma. Servera köttet med stekt polenta, rödvinsåsen, haricots verts och tomater.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben