Festbröd med surdeg

Serverar: 1 portioner

Tar tre dagar att göra brödet. Man kan baka det i långpanna eller som man vill, ex korgbröd.

Ingredienser

  • 50 gr jäst
  • 12 dl vatten
  • 1 påse rågsikt
  • 1 dl olja
  • 1 msk salt
  • Instruktioner

    1:a dagen, gör surdeg. Smula sönder jästen i en bunke och häll i 4 dl vatten (37 grader) över jästen och rör om så att den löser sig. Rör i 4 dl rågsikt och täck bunken med plastfolie. Ställ den på en varm plats i köket. Efter ett dygn rör ner ½ dl mjöl (Surdegen kan tas redan nu men blir inte lika aromrik) 3:e dagen, blanda surdegen med 8 dl vatten(37grader), olja, salt och nästan all rågsikt. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt mellan 45-60 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda smidig. Vill man göra ett festbröd tag undan 1/4 av degen och lägg resten i en smord långpanna. Låt fantasin leka när du garnerar den. Jäs 30 min. Värm ugnen till 250 grader sätt plåten i nedre delen av ugnen. Sänk temp till 200 grader och grädda ca 45 min. Vill man göra korgbröd blir det 3-4 bröd beroende på korgen. Mjöla korgen lägg i och låt jäsa 25 min. Stjälp upp på plåt och låt det ligga där 5-10 min. Grädda sedan i 200 grader ca 45 min

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    trust123 24 juni 2011

    Vad menas med 1 påse rågsikt, hur många kilo ? Trevlig midsommar!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben