Provensalskt festbröd

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Roligt och gott till soppa eller gryta. En generös giffel som doftar av oliver, vitlök och örter. Lägg den på en skärbräda tillsammans med en kniv och låt gästerna förse sig. Inget smör eller någon ”mixad röra” behövs.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 2 ½ dl Vatten
  • 2 msk Olja
  • 1 tsk Salt
  • 6-7 dl Vetemjöl på bilden har jag använt halva grahamsmjöl
  • 1-2 st Vitlöksklyftor
  • 10 st Gröna oliver
  • 10 st Svarta oliver
  • 2 msk Örter (rosmarin o timjan hackade)
  • Instruktioner

    1. Jag får två bröd av dessa satser men vill du ha en tjockare bröd kan du dubbla alla ingredienser. då får du två tjockare bröd.
    2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarm, 37º C. Häll lite vatten över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt vetemjöl, men spar lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
    3. Skala och finhacka vitlöken. Hacka oliverna. Blanda vitlök, oliver och örter.
    4. Ta upp degen på bakbord, dela den ev. i två delar. Kavla ut degen till en trekant där basen ska vara ca 30 cm. Lägg på fyllningen. Rulla ihop från basen och böj rullen så att en giffel bildas. Lägg den på bakpappers klädd plåt och låt jäsa övertäckt ytterligare ca 20 min.
    5. Pensla med kallt vatten och grädda giffeln i 250ºC i 5 min. Sänk sedan värmen till 175ºC och grädda yttrligare 15- 20 min. Låt svalna oövertäckt på galler.
    6. Tips: Strö gärna riven ost i och på brödet så får det fint färg och extra god smak.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    assa102 6 november 2010

    Så gott! O tjusigt att sätta fram på bordet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben