Grekiskt festbröd

Serverar: 60 portioner

Tid: 3 timmar

Ett jättegott vitt bröd som passar speciellt bra förstås till grekisk mat, men lika bra i brödrosten eller som varm smörgås.

Ingredienser

  • 100 g färskjäst
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 4 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 3-3½ l vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör om. Tillsätt salt, ägg och olja. Vispa kraftigt. Tillsätt 3 liter vetemjöl på en gång. Arbeta degen mycket kraftigt. Tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl så att degen blir fast och smidig. Låt degen jäsa i bunken ca. 60 min. Olja en långpanna, 30x40 cm.
    2. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i sex delar. Arbeta varje del väl och forma till släta runda bröd. Lägg dem i långpannan. Pensla olja mellan bröden så går det lättare att sära dem efter gräddningen. Strö lite mjöl över bröden. Låt jäsa 40 - 60 min. på varm plats. Skåra bröden med rakblad eller en vass kniv alldeles före gräddningen. Grädda i 225 grader ca 30 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben