Festbröd med ägg

Serverar: 14 portioner

Festligt med bröd och ägg i ett! Passar bra till påsk.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingerljummet vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl special, (ca 1,4 l)
  • 25 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • Ägg
  • Pensling
  • Vatten
  • Garnering
  • Sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt och det mesta av mjölet (spara några dl). Tillsätt smöret i klickar och ev. lite mera mjöl. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    2. Lägg så många ägg som önskas i kokande vatten ca 2 minuter. Spola dem med kallt vatten.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 14 bitar. Rulla varje bit till en bulle. Lägg bullarna ganska tätt (ca 2 cm mellanrum) i 2 ringar på bakplåtspappersklädda plåtar.
    4. Tryck ner ett ägg (med skalet kvar) i varje bulle ordentligt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
    5. Värm ugnen till 225 grader.
    6. Pensla bullarna med vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
    7. Lägg fram hela brödet och låt var och en bryta sin bulle.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Nerofors 10 januari 2011

    verkar superkul ju!!! måste finnas på påskbordet iår :D verkligen kreativt recept!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben