Festlig cheesecake

Serverar: 8 portioner

I den här spännande cheesecaken används färsk getost, som ger en lite syrligare smak. Det passar bra till den goda rabarberkompotten som serveras till bakverket.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1 uppvispat ägg
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • 6 ägg
  • 250 g färsk getost
  • 250 g färskost, t ex philadelphiaost
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vispgrädde
  • 100 g syltad ingefära
  • Kompott
  • ½ kg färska rabarberstjälkar
  • 2 dl råsocker
  • 1 vaniljstång
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, smör, florsocker, ägg, vatten och salt i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta tills en degboll bildats. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och platta till detbollen. Vira in degbiten i plastfolie och lägg den i kylen cirka 30 minuter.
    2. Smörj en springform, ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen och tryck ut den i formen. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Gör fyllningen: Separera äggen. Blanda färsk getost, färskost, strösocker, vaniljsocker, äggulor och grädde i en bunke. Rör med en sked eller vispa med en elvisp på låg hastighet.
    4. Hacka ingefäran och rör ner den i ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i ostsmeten. Häll smeten i pajskalet.
    5. Grädda kakan cirka 45 minuter, tills kakan blivit hög och gyllene. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 20 minuter i ugnens eftervärme.
    6. Gör kompotten: Skala, rensa och skär rabarberstjälkarna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med sockret och vaniljstången. Låt småkoka tills en saftig kompott bildats, det tar 15-20 minuter. Servera cheesecaken tillsammans med rabarberkompotten.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben