Fetaost och köttfärspaj

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En paj som är både enkel att göra och mjuk och fin i smaken. Kan gärna varieras och bland annat kan man tillsätta 1 dl soltorkade tomater. Riktigt god paj som inte blir tung och tjock. Fungerar utmärkt som bjudmat, allra bäst med en sallad till.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk ljummet vatten
  • Fyllning
  • 2 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl skivade gröna/svarta oliver
  • 400 g nötfärs
  • 1 hönsbuljontärning
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • ½ dl oregano
  • ½ paket fetaost
  • Valfritt antal droppar tabasco
  • Svartpeppar
  • Äggstanning
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl keso feta oliv
  • 5 körsbärstomater
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjölet och smöret och lägg i en plastpåse. Bearbeta degen tills den blir en fin grynig massa. Tillsätt vatten och forma till en boll. Knyt ihop plastpåsen och låt vila i kylskåp en timme.
    2. Under tiden så hackar du löken och fräser den i olivoljan på hög värme. Tillsätt köttfärsen och rör tills köttfärsen blir smulig och genomstekt. Tillsätt oliverna och buljongtärningen. Sänk värmen och smula ner oreganon (kan låta mycket med ½ dl men det ger en jättegod smak). Tillsätt vinet och smula ner fetaosten. Krydda med tabasco och peppar. Smaka av och dra av plattan. Sätt på ugnen på 200 grader.
    3. Tryck ut degen i en 24-25 cm stor pajform och nagga med en gaffel. Låt förgrädda i ugnen i 10 minuter.
    4. Vispa ihop ägg och mjölk snabbt. Ta ut pajskalet och häll över fyllningen. Sedan häller du över äggstanningen och brer på keson överst. Toppa med halverade körsbärstomater.
    5. Grädda i 30 minuter mitt i ugnen tills pajen stannat och fått fin färg.
    6. Låt stå i 5 minuter efter gräddning och servera sedan med en stor sallad!

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (1)

    JennyV 20 augusti 2010

    Denna paj blev jättegod! Köttfärsfyllningen fick en så god smak av vinet!! Lagade den på ett kalas och fick bara god respons!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben