Fikon och tomatchutney

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen. Namnet kommer från ordet catni, som betyder kryddstark på hindi. Och det är just som krydda och smaksättare man använder chutney. Inte bara i indiska rätter med curry utan även till andra, kött-, fisk- och fågelrätter. Utnyttja sommarens skörd av frukt och bär och fyll på förrådet.

Ingredienser

  • 500 g tomater, skurna i småbitar
  • 4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
  • 1 torkad chili
  • 2 1/2 cm färsk hackad ingefära
  • 1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
  • 4 msk Dansukker råsocker
  • 1 msk olivolja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Värm oljan i en gryta. Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan. Rör runt i några sekunder. Tillsätt tomaterna och sockret. Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens. Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.
    2. Servera chutneyn varm eller kall. Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben