Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen. Namnet kommer från ordet catni, som betyder kryddstark på hindi. Och det är just som krydda och smaksättare man använder chutney. Inte bara i indiska rätter med curry utan även till andra, kött-, fisk- och fågelrätter. Utnyttja sommarens skörd av frukt och bär och fyll på förrådet.
Ingredienser
500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2 1/2 cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk Dansukker råsocker
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Instruktioner
- Värm oljan i en gryta. Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan. Rör runt i några sekunder. Tillsätt tomaterna och sockret. Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens. Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.
- Servera chutneyn varm eller kall. Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.
Liknande recept
Kommentarer (0)