Filet mignon med hasselbackspotatis

Serverar: 4 portioner

Denna gjorde jag på min gourmetmeny jag skulle göra sista året på kockskolan. Det visade sig bli en höjdare.

Ingredienser

  • 400 g kalvfilé
  • 400 g oxfilé
  • 800 g stora potatisar
  • 1 knippe färsk sparris
  • 1 aubergine
  • 100 g ost
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • Sås
  • 200 g kantareller
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl grädde
  • ½ dl spad från stekt kött
  • Béarnaisesås
  • 4 äggulor
  • ½ dl matolja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • 1 nypa hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Börja med att skala potatisen. Gör skåror i dem. Smörj dom med matolja. Strö över litet salt och peppar och även skorpmjöl och litet riven ost.
    2. Skiva sedan upp köttet i fina skivor, så det blir två skivor av varje köttslag. Du kan sedan börja med béarnaisesåsen.
    3. Vispa upp gulorna tills det blir en hård massa. Häll i vinägern och rör om. Låt sedan matoljan sippra ner sakta samtidigt som du rör in den i äggen. Häll inte för snabbt för då skär såsen sig. Tillsätt sedan persiljan. Ställ såsen åt sidan i rumstemperatur.
    4. Sätt in potatisen i ugnen på 175 grader i ca 20 - 40 minuter. Börja steka köttet. Krydda med salt och peppar. Köttet ska vara rött.
    5. Gör sedan kantarellsåsen med hjälp av spadet från stekningen av köttet.
    6. Koka snabbt upp sparrisen. Skiva auberginen i fina skivor. Garnera tallriken med sparris och aubergine. Servera gärna en grönsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Gillsan 19 maj 2008

    Detta gjorde du hos grannen och det blev väldigt uppskattat. Kanongott.

    Evia 20 maj 2008

    Detta har jag fått smaka och det var så hiiiiimla gott. 5 stjärnor naturligtvis

    king200 7 juli 2008

    super dundergott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben