Filodegspaj med marinerade räkor

Västerbottensost, parmesanost och räkor ger en härlig sälta i denna frasiga och lättgjorda paj.

Ingredienser

  • 250 g kyld filodeg (1 förp)
  • 50 g smör
  • Fyllning
  • 150 g riven västerbottenost
  • 150 g riven gratängost
  • 4 medelstora ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Räkor
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater i marinad
  • 25 g pinjekärnor
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1 msk hackad basilika
  • 2 msk riven parmesanost
  • ½ dl olivolja
  • Salt
  • svartpeppar
  • 500 g oskalade räkor
  • Garnering
  • Basilikablad
  • Flagad parmesanost
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Lägg filodegen med kortsidan mot långsidan så att du får en trekant av dubbelvikt deg. Mät och skär bort överflödig deg, så att du får 6 kvadratiska ark kvar.
    2. Smörj en pajform ca 23 cm i diameter med smält smör och lägg ut ark efter ark med smält smör emellan varje ark. Pensla även kanterna. Klipp bort snibbarna på arken så att du får en jämn kant.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Fyll pajerna med riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen ca 20 minuter i nedre delen av ugnen eller tills fyllningen stannat och fått lite färg.
    5. Mixa tomater, pinjekärnor, vitlök och basilika i en mixer. Tillsätt riven parmesanost, olivolja, salt och peppar. Kör till en slät massa. Lägg över i en skål. Skala räkorna och rör ner i peston.
    6. Låt pajen svalna något. Bred räkröran i mitten och garnera med basilikablad och flagad parmesanost. Servera pajen med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben