Fin filé med aromsmör och citronpotatis

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Fläskfilérecept kan man väl ändå aldrig få för många av? Ur Allers nr 49/10.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 700 g
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • Aromsmör
  • 75 g smör
  • 2-3 msk finhackad persilja
  • ½ -1 vitlöksklyfta
  • Citronpotatis
  • 800 g potatis
  • ½ dl olivolja
  • 4 dl hönsbuljong
  • Rivet skal av 1 liten citron
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Putsa filén fri från hinnor och krydda köttet runt om med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna som tål ugnsvärme. Bryn filén runt om tills den får fin färg. Efterstek i ugnen ca 20 minuter. Innertemperaturen ska nå upp till 68°. Ta ut och låt vila ca 10 minuter invirad i folie.
    3. Blanda smör och persilja i en skål. Pressa i vitlöken och rör ihop. Krydda med salt och peppar.
    4. Skala potatisen och skär i klyftor medan köttet står i ugnen. Lägg över i en eldfast form. Tillsätt olivolja, buljong, citronskal och timjan. Blanda, salta och peppra. Ställ formen i ugnen ca 35 minuter. Filé och potatis ska samsas i ugnen.
    5. Skär upp filén i tunna skivor och servera med citronpotatisen, aromsmöret och gärna en god och krispig sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mr-e 12 augusti 2011

    Super gott, ta lite mer citronskal och fler timjankvistar

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben