Finsk lapskojs

Serverar: 4-6 portioner

Finsk lapskojs - med magert malet kött (=köttfärs på finlandssvenska) och rotmos.

Ingredienser

  • 400 g nöt malet kött
  • 4-5 stora potatisar (av sort lämplig till mos)
  • 1 mindre kålrot
  • 2 stora morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 liten palsternacka
  • 1 mindre bit rotselleri (ca 20-50 g)
  • Smör ca 2-3 msk till potatismoset
  • Mjölk till potatismoset (laktosfri vid behov)
  • Köttbuljong 2 tärningar
  • Vitpeppar
  • Köttfärskrydda
  • Instruktioner

    1. Skala och dela potatis, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri och lök. Spara knappt halva löken. Sätt resten i en kastrull, tillsätt vatten och koka ca 30-40 min, tills allt är ordentligt mjukt.
    2. Hacka resten av löken och stek i stekpanna tillsammans med maletköttet och köttbuljongen. Vrid av värmen då köttet är helt genomstekt och brynt.
    3. Gör potatismos av potatisen och rotsakerna då de är helt mjuka. Blanda i färsen.
    4. Serveras med lingonsylt, saltgurka (ej söt svensk ätticksgurka. ;) och inlagda rödbetor.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    susie_q 21 september 2010

    vad menas med malet kött? köttfärs?

    Goolou 21 september 2010

    Jo, malet kött = köttfärs. Vi talar om nötmalet, det är väl typ kalvfärs då :) Magrare än blandningar, nöt/gris.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben