Lapskojs Gammaldags Engelsk

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 3 timmar

Detta recept har funnits i vår släkt sedan 1890:talet, och är inte vad man brukar kalla lapskojs. Då min mors morfar, som var sjöman och seglade mest med engelsmän, tog hem det från England (Liverpool). Denna rätt kanske inte ser så god ut men den smakar underbart. Detta är ett långkok men sköter sig i stort sett själv. En gryta på 5 liter är lämplig att använda.

Ingredienser

  • 7-8 hg Nötkött (gärna högrev som ger bra smak) benfritt i tärningar
  • Rimmat sidfläsk i bitar5-6 hg
  • 2 st. gula lökar i bitar
  • Ca: 2 Liter vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ca: 2 kg potatis
  • Instruktioner

    1. Koka upp nötköttet och skumma väl. Lägg i sidfläsket och löken. Koka under lock i ca 2 timmar eller till köttet faller isär. Krydda. Tillsätt potatisbitarna den sista halvtimmen, när potatisen är mjuk. Häll av den mesta delen av vätskan (buljongen) och spara den. Mosa allt väl tillsammans med en potatisstöt, använd grytvante. Tillsätt buljongen och mosa vidare till lagom konsistens. (typ Potatismos eller Rotmos) Smaka av och krydda med salt och peppar, efter smak. Den här rätten går utmärkt att frysa men tina den långsamt, Värm den helst i kastrull el. gryta långsamt, men går bra att micra.
    2. Serveras förslagsvis med Inlagda rödbetor, knäckebröd och mjölk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben