Dessa limpor blir helt suveränt goda! Smakar precis som originalet! Tar lång tid att baka men är väl värd mödan.
Ingredienser
Dag 1
8 dl 37 -gradigt vatten
6 dl grovt rågmjöl
2 msk surdeg
Dag 2
3 dl 37 -gradigt vatten
ca 16 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
20 g jäst
Instruktioner
Dag 1:
Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. Därefter kan du ta 1dl och spara i kyl eller frys till nästa baktillfälle.
Dag 2:
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt alla ingredienser i smeten från dag 1. Knåda för hand eller i maskin (kan behövas mer rågmjöl då) tills degen är mjuk och glansig. Sätt in bunken (med plastfolie över) i ugnen med endast ugnslampan på och låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar.
Baka ut två limpor som du mjölar med rågmjöl och låt jäsa i ugnen med bakduk och plastfolie över med endast ugnslampan på.
När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme.
Mycket god men jag hadde svårt att få den jäsa riktigt bra // Mvh Thomas
Lennart_589 augusti 2009
Finskt surbröd, jo jo, får väl hålla på å spara en degklump nu i 8 generationer innan det blir helt perfekt. Men tills dess, njuter jag av det som är, full poäng förstås. Lennart.
riittas27 mars 2010
Svårt att få degen blank o smidig. Den är på jäsning, men tror att det gått åt h*****e med bröden. Återkomer...
riittas27 mars 2010
jäste dåligt, men har bakat ut dem, tror jag haft i för mycket mjöl. Nu är de på plåten o jäser (hoppas jag) så får se vad det blir. Fortsättning följer...
Paris19 april 2010
6 dl plus 16 dl rågmjöl, som det stod i receptet, räckte inte på långa vägar. Degen var kladdig och svårarbetad och den jäste på bredden på plåten. Resultatet blev en hård och seg skorpa som man fick såga igenom... tyvärr.
Mycket god men jag hadde svårt att få den jäsa riktigt bra // Mvh Thomas
Finskt surbröd, jo jo, får väl hålla på å spara en degklump nu i 8 generationer innan det blir helt perfekt. Men tills dess, njuter jag av det som är, full poäng förstås. Lennart.
Svårt att få degen blank o smidig. Den är på jäsning, men tror att det gått åt h*****e med bröden. Återkomer...
jäste dåligt, men har bakat ut dem, tror jag haft i för mycket mjöl. Nu är de på plåten o jäser (hoppas jag) så får se vad det blir. Fortsättning följer...
6 dl plus 16 dl rågmjöl, som det stod i receptet, räckte inte på långa vägar. Degen var kladdig och svårarbetad och den jäste på bredden på plåten. Resultatet blev en hård och seg skorpa som man fick såga igenom... tyvärr.