Finska rieskor

Serverar: 12 portioner

Rieska betyder bröd på finska. Receptet på rieskor kan variera, men kornmjöl ingår alltid. I det här receptet används även rågsikt som gör rieskorna ännu godare.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 25 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 6 dl kornmjöl
  • 5-6 dl rågsikt
  • Ev 1 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm allt till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
    2. Tillsätt resten av degvätskan. Blanda i salt, kornmjöl och rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.
    3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta in vetemjöl i degen om den är kladdig.
    4. Dela degen i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca ½ cm tjock. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt.
    5. Grädda rieskorna i den övre delen av ugnen ca 5 minuter. Låt rieskorna svalna något på galler.

    Liknande recept

    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (5)

    gds877 7 februari 2010

    Skall pröva en dag. Tycker det är jättegott.

    NicolinaZ 2 mars 2010

    Hej, rieska betyder inte bröd, snarare tunnbröd, eller något liknande, just denna speciella form av bröd, som dessutom också ofta bakas på potatis. Bröd på finska = LEIPÄ! Men tack för receptet! ;-)

    anjakari 8 januari 2011

    Ganska rätt, men saknar något som min farmor bakade,ska vara mättande o lite svårtuggade, ska prova mig fram.Dessa bakades eller bakas i Tornedalen.Karin

    16knut 9 augusti 2012

    Hej Rieska bakas olika beroende vilken del av Finland det bakas i. Den utan potatis bakas i Karelen. Tack för recept. kicki

    Turesson 5 juli 2022

    Rieska = Tunnbröd. Om ni ska vara så duktiga och försöka översätta vad rieska är för nåt. Dessutom det är inte Rieska nåt mer när man lägger till jäst i receptet, ni kanske missade den lilla biten när ni kopierade receptet från https://www.mygreatrecipes.se/recipe/finska-rieskor

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben