Finskt rågbröd

Det här är ett lättbakat bröd smakar ej surt fast det är en surdeg i.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl surmjölk
  • 25 g jäst
  • Dag 2
  • 6 dl vatten 37 grader
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättika
  • ½ dl sirap
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 13 dl rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Rör ihop rågmjöl , surmjölk och jäst och får stå i rumsvärme till nästa dag.
    2. Dag 2: Blanda ihop alla dag 1 och dag 2 ingredienser och låt jäsa en stund, ca 30-40 minuter.
    3. Knåda degen lite och baka ut dem till bullar som man sedan plattar till ca ½ cm tjocka och 10 -15 cm stora . Låt jäsa tills de bli gräddfärdiga.
    4. Nagga dem med en gaffel och sätt in dem i ugnen i 8-12 minuter inte för länge då blír de så skarpa.
    5. Rulla in dem i en handduk tills de har svalnat . Ta en gaffel och stick in från sidorna och bryt upp dem bred på smör och de smakar juvligt gott.
    6. Gräddas i ca 250 grader, ca 10-12 minuter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben