Fiskgratäng med skaldjur/räkor

Serverar: 6 portioner

Tid: 45 minuter

En enkel men superb måltid att bjuda på.

Ingredienser

  • Ca 800 g filéer av bergtunga, rödtunga eller rödspätta
  • 300 g skalade (helst) färska räkor
  • 100 g burkmusslor
  • 3 msk mjöl
  • Ca 4 dl mjölk
  • 2 äggulor till gratängsåsen
  • 2 äggulor till moset
  • 10 potatisar, mjöliga
  • Smör
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak
  • Ev muskot
  • 1 dl dill
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och koka dom i lättsaltat vatten. Under tiden gör du små rullar av fisken. Smörj en kastrull med smör och lägg i fisken. Krydda med salt och peppar samt häll i några matskedar vatten. Sjud fisken i några minuter och sila och ta tillvara på spadet.
    2. Gör i ordning gratängmoset enligt följande. Mosa potatisen och tillsätt ca mjölk (varm), krydda med salt och peppar (ev något lite muskotnöt). Lägg 2 msk smör samt 2 äggulor. Lägg upp moset i en ugnsäker form runt kanterna.
    3. Gratängsåsen: Lägg 2 msk smör i en kastrull, tillsätt ca 3 msk mjöl. Späd detta med ca 1 dl av fiskspadet samt grädde och mjölk. Detta skall småkoka till mjölsmaken har försvunnit. Lägg i 2 st äggulor och rör runt. Tillsätt ca 1 dl hackad dill, de skalade räkorna och musslorna. Låt detta bli varmt, men det får ej koka. Smaka av med salt och peppar.
    4. Förgrädda moset i ugnen så att detta får lite färg. Ta ut formen och lägg fisken i formen. Häll över gratängsåsen. Sätt in i ugnen i ca 225 graders värme. När all fått en fin färg är det klart att serveras.
    5. Lycka till och hoppas att ni tycker detta är lika gott som jag tycker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben