Fisksoppa med örtaioli

Serverar: 4 portioner

Den här fisksoppan åt jag till lunch på väg hem från Mariehamn. Jag tyckte att den var värd att ätas fler gånger.

Ingredienser

  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 fänkålshuvud
  • 1 msk timjan
  • 2 g saffran
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • ½ liter krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 400 g kallrökt lax
  • Skalade räkor
  • kräftsjärtar till garnering
  • 50 g smör
  • Örtaioli
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • Färsk timjan
  • Färsk basilika
  • 2 msk god olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka moroten och palsternackan. Hacka löken, fänkålen och vitlöken. Tärna fisken i 2 cm stora bitar. Fräs alla grönsaker i en kastrull med smör och tillsätt timjan och saffran. Häll i vin, krossade tomater och buljongtärningen. Koka i 15 minuter. Häll i mjölk och grädde. Salta och peppra. Koka i ytterligare 5 min. Rör ner laxen, räkor och kräftsjärtar. Spara några räkor och kräftsjärtar till garnering.
    2. Örtaiolin gör du så här. Mixa vitlök,timjan och basilika med olja i en mixer. Rör ihop blandningen med majonnäs och crème fraiche och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera tillsammans med ett gott bröd.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben