Fisksoppa med plock

Serverar: 10 portioner

Soppans smak är frisk med lite hetta och en mild antydan av saffran.

Ingredienser

  • 2 nät färska musslor (ca 2 kilo)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor eller 1 king solo
  • 1 röd spansk pepparfrukt
  • 2 msk olivolja
  • Persiljestjälkar
  • 1 flaska torrt vitt vin (75 cl)
  • 3 liter vatten
  • 5 hönsbuljongtärningar
  • 2-3 fänkål
  • 5 morötter (500 g)
  • 1 kilo potatis
  • 1 påse saffran (½ g)
  • 1 tsk salt
  • 1 kilo skinn- och benfri gösfilé
  • 2 dl hackad persilja
  • Tillbehör
  • 1 kilo räkor med skal (ca 400 g skalde)
  • 1 dl kapris
  • 1 burk oliver skivade
  • 100 g riven ost
  • Creme fraiche
  • Instruktioner

    1. Lägg musslorna i kallt vatten, borsta dem och släng de musslor med skadat skal och dem som inte sluter sig.
    2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela kärna ur och finhacka pepparfrukten.
    3. Hetta upp olja i en stor vid gryta. Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och stjälkarna från persiljan en kort stund. Häll i hälften av vinet och vattnet och lägg i hälften av buljongtärningarna. Koka upp.
    4. Lägg musslorna i det kokande spadet. Lägg på lock och koka 5 min. Vänd musslorna en gång.
    5. Lyft upp musslorna med hålslev. Låt kallna och förvara i kyl fram till serveringen.
    6. Tillsätt resten av vinet, vattnet och buljongtärningarna. Stöt saffran med lite salt i en mortel och rör ner i buljongen.
    7. Ansa fänkålen och skär den i tunna strimlor ca 3 cm långa. Skala morötter och potatis. Skiva dem tunt och skär i 3 cm långa strimlor.
    8. Koka upp buljongen. Lägg i grönsakerna och sjud ca 10 min Smaka av med salt.
    9. Hit kan förberedas.
    10. Koka upp soppan och lägg i fisken skuren i bitar och rör ner hackad persilja. Servera soppan med tillbehören upplagda i skålar, musslor, räkor, kapris, oliver, creme fraiche och riven ost.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben