Fisksoppa med saffransaioli

Serverar: 5-7 portioner

Tid: 30 minuter

To die for!

Ingredienser

  • Aioli
  • 1 äggula
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ g saffran
  • 1,5 dl rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Soppa
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 röd lök
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja till stekning
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 flaska vitt matlagningsvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 400 g blandad fisk
  • 200 g skalade räkor
  • Instruktioner

    Blanda ihop aiolin först innan du börjar med soppan. Blanda äggula, senap, vitlök, vitvinsvinäger och saffran, och tillsätt sedan oljan i tunn stråle medan du vispar. Jag brukar använda handmixern. Aiolin ska bli tjock som vispad grädde när den är klar. Smaka av med salt och peppar. Ställ sedan aiolin kallt. Hacka grönsakerna i lagom bitar, jag brukar hyvla både morötterna och fänkålen med osthyvel. Fräs grönsakerna i oljan utan att de får färg, i en kastrull som rymmer minst 5 liter. Slå på buljong, vin och krossade tomater och låt småkoka i ca 10 minuter. Skär fisken i munsbitar. Lägg i fisken (jag brukar använda endast filébitar av lax, eller lax och någon typ av vit fisk blandat) i soppan och koka ytterligare 5-10 minuter. Lägg sist i räkorna precis innan servering och låt dessa bli varma. Soppan bör inte koka när räkorna har åkt i, eftersom de har en tendens att snabbt bli sega. Toppa varje portion med en klick aioli.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (1)

    7201 5 augusti 2010

    Tror att alla MÅSTE testa detta,har gjort exakt denna aioli förut,soppan ska jag testa. Låter hur gott som helst.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben